Als oefentherapeut houd ik mensen in beweging door ze te leren beter te bewegen. Ik help je je lichaamshouding te verbeteren zodat je zelf je lichamelijke klachten kan verhelpen of voorkomen.

Je leert dus gezond te bewegen en ik ben dan tijdelijk je coach. Je leert de klachten te begrijpen, er adequaat op te reageren, zodat ze verminderen, verdwijnen en uiteindelijk voorkomen kunnen worden. Indien nodig met hulp van een van de therapeuten in mijn multidisciplinaire netwerk, zoals een manueeltherapeut, een (kinder)fysiotherapeut, podotherapeut, logopedist of ergotherapeut.

Misschien loop je al een tijd met klachten die steeds maar weer terugkomen en waarbij je vermoedt dat het ook met je eigen gedrag, je eigen manier van bewegen of je houding te maken heeft. Je moet er alleen maar net achter zien te komen waar het nu fout gaat. Samen kunnen we jouw houdings- en bewegingspatronen analyseren en je coachen om het beter te gaan doen.



Weet je niet hoe je aan het eind van de dag nog moet zitten?
Heb je last als je een uur of korter achter de computer of laptop zit?
Til je met een gunstige houding?
Is je werkplek ergonomisch ingericht?

Het advies kan zowel individueel als voor een onderneming aangevraagd worden. Het kan ook een onderdeel zijn vanuit de algemene oefentherapie behandeling. Het uitgangspunt in mijn werkwijze is het nastreven van de gewenste gedragsverandering van de werknemer op de werkvloer gericht op het voorkomen van fysieke klachten. De werkplek kan variëren van statisch tot dynamisch. Bijvoorbeeld een kantoor omgeving of een productiebedrijf.

Ik laat je zien waar de risico's met oog op het ontstaan van lichamelijke klachten schuilen. Veranderingen en verbeteringen kunnen daarbij deels door ergonomische aanpassingen op de werkplek worden gerealiseerd. Ik maak jou of de medewerkers bewuster van een goede werkhouding en de juiste werkplekinrichting.


Een hoge werkdruk, veel stress, veel piekeren, een snurkende bedpartner, te veel of te weinig lichaamsbeweging kunnen allemaal uw slaap beïnvloeden. Deze factoren kunnen zorgen voor te weinig diepe slaap, niet snel in slaap komen, veel wakker worden gedurende de nacht of juist te vroeg wakker worden. De afname van de kwaliteit van de slaap kan invloed hebben op hoe je je de dag erna voelt en hoe je presteert. Je voelt je moe, verdrietig, gefrustreerd. Het concentratievermogen gaat omlaag en je stresslevel gaat omhoog.

Een slaapoefentherapeut kan hierbij helpen door te kijken vanuit een 24-uurs visie. De invloeden van overdag kunnen namelijk doorlopen in de nacht en weer doorlopen in de dag. Een slaapoefentherapeut maakt de oorzaken inzichtelijk en kan daardoor gericht te werk gaan.


Het werken met je armen en je nek zoals achter een beeldscherm het geval is, geeft vaak klachten als er ook maar iets in de (werk)plek zorgt voor spanning op de bovenste schouderspieren.
De stand van je hoofd daarbij is van enorm belang. De stand kan een kwestie van gewoonte zijn, maar ook het dragen van een bril of de lichtinval op het beeldscherm, het draagt allemaal bij tot het overmatig moeten gebruiken van spieren die er niet op gebouwd zijn.

Dus op den duur gaat het klachten geven in de vorm van spanning, verkorting, verzuring, beperkte bewegingen of hoofdpijn. De spieren van je nek en schouders hechten voor een groot deel aan op je achterhoofd, dus ligt hoofdpijn meestal in het verlengde van nek- en schouderklachten.

Werk je dan door de week veel achter een beeldscherm en ga je in het weekend of in de avond ontspannen, dan geeft dat juist klachten. Om dat bewust te worden, te begrijpen en er iets aan te kunnen doen, daar werk ik graag aan. Soms is de oplossing heel simpel, soms is het proces wat tijdrovender maar we komen er samen achter wat er anders zou moeten. Zodat je weer pijnvrij kunt werken of juist ontspannen.


In de maatschappij waarin we nu leven is er sprake van enorm veel prikkels;
Geluid, licht, luchtjes, beeld waar we naar kijken, telefoons, meningen.

Ons brein moet dat allemaal kunnen volgen of in ieder geval een tijd doen alsof dat lukt. Als je "overprikkeld" raakt, kun je dat meestal in eerste instantie niet goed benoemen. Je lijf gaat dan aangeven dat je het eigenlijk niet meer voor elkaar kunt krijgen om alle prikkels goed te verwerken.

Het is per mens enorm verschillend hoe je daarmee omgaat. De één gaat slechter slapen, de ander eet zich vol, maar waar het om gaat is dat je je bewust wordt van de stress die je lijf niet meer goed kan geleiden.

Ik leer je weer om te gaan met prikkels, misschien wat aan te passen zodat je lijf de kans krijgt het weer op te pakken en zodoende op een betere balans uit te komen. Dan leer je het voor te zijn in plaats van overprikkeld te raken.


Bekkenklachten worden vaak gekoppeld aan zwangerschap of aan de periode na een zwangerschap. In de praktijk hebben we de ervaring dat het heel erg gekoppeld is aan lage rugklachten, liesklachten, heuppijn.

Als je al jarenlang je bekken op een ongunstige manier belast, krijg je op den duur bekkenklachten. Die kunnen heel wisselend van plek zijn; links en rechts onderin de rug, aan beide heupzijdes, in de billen, in het binnenbeen gebied, in de lies of uitstralend naar beide of één bovenbeen.
Dan is er geen echte reden geweest in je dagelijks leven om klachten te krijgen het is alleen een uiting van jarenlange ongunstige belasting.

Als je weer gebruik gaat maken van een gunstige stand van de lage rug, van het goed bewust worden van je korset spieren, van het leren timen van aanspannen van het korset, dan wordt duidelijk dat de klachten te maken met alles rondom het bekken en de druk die daarop gezet wordt in het dagelijks leven.


Bekkenklachten worden vaak gekoppeld aan zwangerschap of aan de periode na een zwangerschap. In de praktijk heb ik de ervaring dat het heel erg gekoppeld is aan lage rugklachten, liesklachten, heuppijn.

Als je al jarenlang je bekken op een ongunstige manier belast, krijg je op den duur bekkenklachten. Die kunnen heel wisselend van plek zijn; links en rechts onderin de rug, aan beide heupzijdes, in de billen, in het binnenbeen gebied, in de lies of uitstralend naar beide of één bovenbeen. Dan is er geen echte reden geweest in je dagelijks leven om klachten te krijgen het is alleen een uiting van jarenlange ongunstige belasting.

Als je weer gebruik gaat maken van een gunstige stand van de lage rug, van het goed bewust worden van je korset spieren, van het leren timen van aanspannen van het korset, dan wordt duidelijk dat de klachten te maken met alles rondom het bekken en de druk die daarop gezet wordt in het dagelijks leven.


Bij lage rugklachten is er meestal een patroon van wisselende klachten geweest dat al jaren voortduurt. Soms rugpijn, door je rug gaan, een beetje aanpassen en voorzichtig doen en dan gaat het wel weer. Vaak hoor ik dat mensen al jaren dit patroon ondervinden en dat ze er pas iets aan gaan doen als de periodes elkaar te snel gaan opvolgen of als ze de rugpijn niet meer weg krijgen.

Heel vaak hebben de klachten te maken met de stand van de lage rug. Als die stand wordt volgehouden gedurende lange tijd (bijv. onderuit zitten) dan kan de rug en zijn beschermende korset niet goed meer reageren als er druk op gezet wordt. Of als er tegelijk gedraaid en gebogen moet worden. Samen gaan we dan kijken wat er van je rug gevraagd wordt, wat het patroon is hoe dit meestal wordt uitgevoerd en dan maken we een plan hoe we dit gaan verbeteren. Trainen, sterker worden en leren anders te bewegen.

Kennis over hoe komt dit, wat gebeurt er en hoe zou die rug beter af zijn, dat gaat je helpen om het verband te gaan zien en er bewust van te worden wat de rug beter zou maken. Bij de één is dat vooral kracht, bij de ander is dat de samenwerking tussen bekkenbodem, buikspieren en lage rug activiteit. De ademhaling speelt hier altijd een centrale rol in. Tijdens de behandelingen is daar altijd aandacht voor.